Behov for hjælp til dit tankemylder?
Psykolog Tusse Sidenius
Tankemylder
Tanker er kendetegnende for os mennesker. Vi bruger tanker til at forholde os til vores verden omkring os og til at klare vores hverdag, men tankerne kan også tage over. Når det sker, bliver det ofte svært.
Tanker kan være ønskede – men for mange
Når vi er i en kreativ ideproces, føles det fantastisk, at der kommer tanker strømmende ind i vores sind, men ligger vi om aftenen og skal sove, kan tankerne nemt tage over. Vi kan blive bekymrede eller i tvivl, og så bliver det svært at være i.
Hvad er tankemylder?
Alle kan opleve at få tankemylder. Når den ene tanke fører til den næste og den til endnu flere, og i næste nu kører tankerne rundt i ens hoved i en stor massiv usorteret og forvirrende mængde. Man kan helt miste sit fokus, og man kan opleve at miste kontrollen, hvor ens tanker fylder, som om ens hoved er gået i overdrive og off-knappen slet ikke eksisterer.
Det kan være svært at være i
Tankemylder er ofte meget frustrerende. Når tankerne suser rundt i ens hoved, sætter de ofte gang i mange følelser. Bekymringstanker sætter gang i uro og nervøsitet, som sætter gang i mere bekymring, og en selvforstærkende proces er startet. Tvivlstanker kan så tvivl om man har husket det hele, om man har gjort det godt nok eller om man dur til jobbet.
Og når tanker som disse myldrer, er det svært at være i sin krop.
Er der en årsag til tankemylder?
Ofte øges ens tankemylder, når man er presset, stresset, bekymret, træt, nedtrykt, frustreret, føler sig alene, anderledes og meget mere. Der findes sjældent kun én årsag – og selve tanken om, hvorfor ens tanker myldrer, sætter mere fart på mylderet. Hastigheden i mylderet og frygten for, at det sker igen, kan ligeledes forværre. Ligesom at man kan komme til at tro på ”budskabet” eller indholdet i tankerne, og risikere at miste troen på sig selv, modsat på tankerne.
Og hvad gør man så?
Når et mønster er opstået over tid, f.eks. tankemylder ved sengetid, så findes der ikke noget quickfix. Men ved at arbejde med sig selv og hjælpe sig selv, når det opstår, kan man lære at håndtere det – finde sin egen vej gennem det. Åndedrætsøvelser, komme-tilstede-i-nuet-øvelser, træning i at holde sig fokuseret, grounding, afledningstrategier samt forståelse af sammenhængen mellem krop og tanker, er nogle af de metoder, som kan hjælpe dig til at håndtere dine tanker.
Samtalerne
Fokus vil være på dig og dit liv, med både det som presser, udfordrer og fylder, men også på det som du ønsker mere af i dit liv.
Ved at øge din bevidsthed omkring både det som fylder her og nu – tankemylderet – men også det som giver dig glæde, indhold og mening i livet, vil du gennem samtalerne udvikle dig som menneske, selv i en svær situation som denne.