Krisehjælp
Psykolog Tusse Sidenius
Brug for hjælp til at håndtere en krise i dit liv?
Vi møder alle udfordringer i vores liv. Nogle er glædelige og andre sorgfulde og tunge. Nogle oplevelser sætter sig i vores ”system”, og bliver for fastlåste og udvikler sig til en krise. I kriser ser man ikke altid helt så klart, og livet bliver svært at håndtere.
Eksistentielle kriser, livskriser og akutte kriser
Mange håndterer deres kriser selv, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvorvidt den bliver for belastende for dig.
Kriser kan pludselig overmande en, nærmest vælte en og helt overtage styringen i ens liv.
Hvorfor nu?
Det er ikke muligt at forudsige, hvem der reagerer hvordan. Med krise forstås en sværere psykisk belastning, hvor ens tidligere livserfaring og mestringsevne ikke er tilstrækkelig til at håndtere situationen.
Hvornår søge hjælp?
Har du været ude for en akut traumatisk oplevelse, kan krisehjælp forebygge, eller hjælpe dig til at komme videre i fht. den traumatiske situation.
Står du i en svær livssituation, hvor noget pludselig belaster dig yderligere, og du ikke længere kan håndtere f.eks. hverdagens krav, kan du have gavn af psykologhjælp.
Eller står du ved en skillevej i livet og er meget udfordret, føler dig fastlåst eller synes ikke, du kommer i gang med dit ”nye” liv, kan du have god hjælp af at tale fortroligt med en, fri af fordomme og med fokus på din proces.
Kriser kan udløses af
- alvorlig sygdom eller død
- jobskifte, nye krav i jobbet, arbejdsløshed
- stort økonomiske tab
- ulykke i dit liv, hos en pårørende, som ufrivillig ”tilskuer” til andres ulykke
- overfald eller vold
- skilsmisse eller separation
- at blive forælder
- at passere en bestemt alder
Mulige reaktioner på en krise
- chok eller oplevelse af at være ”stivnet”
- koncentrationsbesvær og hukommelsesudfordringer
- ændret spise eller søvnmønster
- spændinger og smerter
- meningsløshed eller ligegyldighed
- svært ved at se ”klart”
- oplevelse af tomhed og uoverskuelighed
Håndtering og bearbejdning af kriser
Det er vigtigt at tage hånd om sig selv, når man står midt i en krise. Dette gælder både det fysiske, det følelsesmæssige og det mentale. Ved at få bearbejdet det svære i en krise, kan man begynde at se mere klart igen og vende blikket udad igen.
Efter at have været i en krise, kan det i lang tid presse sig på i kanten af ens bevidsthed. Bekymringer, tankemylder eller almindelig fysisk sygdom, kan på ny sætte gang i krisen, og derfor er det vigtigt at have lært sig selv at kende, så man kan håndtere bumpene på livets vej.
Fokus i samtalerne
Fokus vil være der, hvor du er i livet her og nu, men ligeledes på, hvor du gerne vil hen, samt på sigt, hvordan du kan lære af alt det svære, du har været igennem.
I samtalerne vil hjælpen både være på, hvordan du håndterer de mere akutte symptomer og på beroligelse af nervesystemet. Og ligeså på, hvordan det er muligt for netop dig at sætte en streg i sandet og finde frem til, hvad du tager med dig videre og på hvilken måde.