Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Psykolog Tusse Sidenius
ACT som metode
Acceptance and Commitment Therapy er 3.bølge indenfor den kognitive adfærdsterapi. Dens teoretiske grundlag er bl.a. Relational Frame Theory (RFT), som handler om sprogets og tænkningens roller, både i fht deres store fordele herved, men ligeså den lidelse de kan medføre.
Kampen i livet
ACT bygger på antagelsen om, at lidelse er en naturlig del af livet, men som er svær at håndtere. Vi mennesker har en tendens til at kæmpe med vores lidelse, uanset om det er kropslige fornemmelser, smertefulde erindringer, ængstelighed eller selvkritiske tanker.
Tidens fremstilling af livet
Lidelsen bliver i vores kultur set som noget, man skal bekymre sig om, frygte eller i bedste fald undgå. Kulturen og de sociale mediers budskab om, at vi altid skal ha det godt, forstærker denne kamp.
Bumpene på livets vej
Når lidelse bliver set som noget vi ”bør”, ”skal” eller ”er nødt til ” at undgå, bliver livet ofte fyldt med undgåelsesadfærd, for at undgå lidelse. Men lidelse er en del af livet.
Lidelse som en del af livet
Når vi holder af nogen, opstår frygten for at miste.
Når vi ønsker at være en del af et fællesskab, frygter vi at blive afvist.
Når vi ønsker at præstere, dukker selvkritiske tanker op.
Og livet er således en blanding af både gode og svære oplevelser, og vi vil som mennesker opleve hele følelsesregistreret, bare fordi vi lever.
At undgå ubehaget bliver en del af problemet
Vores kamp mod ubehaget, forværrer ofte lidelsen. Når vi forsøger at kontrollere og undgå ubehag, giver vi det derved mere opmærksomhed og risikerer derved at forstærke det. Så hvor vi før havde et problem, har vi nu to – selve problemet og vores forsøg på at komme af med det.
Sproget og tænkningens betydning
Tanker og sprog har bragt os mennesker langt. Men gennem tænkningen kan vi også genopleve livets smertefulde oplevelser igen og igen, vi kan skræmme os med tanker om fremtiden og vi kan sammenligne os med andre eller livsidealer, som skaber utilfredshed i vores nuværende liv.
Har du tanker … eller har tankerne dig…
Ved at sætte fokus på vores tænkning, som netop at dét, at tanker er tanker, kan vi adskille os fra tankerne. Derigennem kan vi som menneske lære at få et mere sundt forhold til tankerne. Ved at lære at adskille os fra tankerne, kan vi begynde at forholde os til livet, og ikke kun gennem tankernes forestilling, ideer, sammenligninger mm.
Så hvad giver et godt liv?
Et godt liv er mere end blot fravær af lidelse. Et godt liv er at leve et liv med meningsfuldhed, motiveret af det som vi finder værdifuldt.
Fokus er således ikke kun være på at håndtere lidelse fx tankemylder, selvkritik, følelsesmæssigt og kropsligt ubehag mm.
Fokus er særligt på det, som du ønsker, at dit liv skal handle om og din nye balance heri.
ACT som mit eget udgangspunkt og anker
Jeg har arbejdet ud fra ACT, siden jeg startede som klinisk psykolog. Min supervision var med fokus herpå og kort efter startede jeg med forskellige kurser og uddannelser indenfor dette. Se CV – som link tak ;0)
ACT i mit arbejde
Jeg har brugt ACT i mit arbejde som terapeut i alle årene.
Jeg er underviser by heart, så jeg har også ACT med der, både som underviser af fx studievejledere, lærere, frivillige, men har også en enkelt gang undervist i større ACT sammenhænge – Nordic Conference 2016
Jeg har superviseret i forskellige sammenhænge – lærere, psykologer i grupper og psykologer mhp på autorisation.
Jeg har meget levet ud fra principperne og den grundlæggende forståelse af ACT – og da livet så rystede mig, fik jeg også prøvet alt det svære.
Livsforandringer i mit eget liv
Jeg var ude for en større ride ulykke i 2017, som forandrede mit liv fra den ene dag til den anden. Et længere sygdomsforløb gjorde, at jeg ikke kunne leve som hidtil. Så …
Jeg har kæmpet en del, jeg har lidt en del, jeg har haft tankermylder, og jeg har været igennem en del svært.
Jeg er nu kommet stærkere ud på den anden side, og jeg har – igen – lært en masse af bumpene på vejen – om mig selv, om at ha det svært og blive fanget i tanker, ubehag og svære følelser.
Alt dette har så også gjort, at jeg ud over at have ACT som min primære tilgang, inddrager åndedrætsøvelser og mindfulness til at berolige nervesystemet, idet det åbner op for mere nærvær og mindre kamp. Både i mit private liv og mit arbejdsliv.